Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Oronoz otvorio izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH: Sarajevo je slika ogromnog ogledala

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine sinoć je otvorena samostalna izložba “Sarajevo, amfiteatar sjećanja“ Eduarda Córdobe Oronoza, akademskog slikara i vajara.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine sinoć je otvorena samostalna izložba “Sarajevo, amfiteatar sjećanja“ Eduarda Córdobe Oronoza, akademskog slikara i vajara.

“Sarajevo, slika jednog ogromnog ogledala u kojem se na svojevrstan način ogledamo svi mi koji smo imali sreće približiti se ovom gradu i koji smo dopustili da nas on zavede. Ovo ogledalo odražava naše vrline i mane, kako individualne tako i kao društva. Sarajevo je jedan veliki amfiteatar. Koristim ovu posuđenu metaforu kao podsticaj razmišljanju o individualnom i kolektivnom sjećanju. Ova pozornica, na kojoj se odvija život uprkos svemu i zahvaljujući svemu, se obnavlja vremenom od svojim tragičnih događaja, suočavajući se povremeno sa kontradikcijama i nepravdama modela zapadnjačkog društva. Ovim primjerom želim odati počast veličini kulturnog otpora pojedinca i civilnog društva”, kazao je Eduardo Córdoba Oronoz, povodom otvaranja izložbe u Sarajevu.

Na otvorenju prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima su bili premijer KS Elmedin Konaković i ministrica pravde Semiha Borovac.

Tokom trajanja izložbe planirano je održavanje razgovora sa umjetnikom i neformalne radionice:

15.9. u 18:00 sati razgovor “Uloga umjetnosti u procesima izgradnje kulture sjećanja”. Učesnici: Nihad Kreševljaković, Saša Madacki i Eduardo Cordoba Oronoz. Moderira Alma Mašić; te 16.9. 12:00 Neformalna radionica aktivista/ca YIHR BH i Dobrih Kota i druženje sa umjetnikom.

قالب وردپرس

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *