Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sin Srđana Žike Todorovića je iznenada preminuo od SIDS sindroma

Sindrom iznenadne smrti je iznenadna pojava smrti kod djeteta koje je prethodno bilo zdravo, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti. Postoje dva entiteta: sindrom iznenadne smrti odojčeta i sindrom iznenadne smrti starijeg djeteta.

Sin Dejan (3) glumca Srđana Žike Todorovića navodno je iznenada preminuo od sindroma Iznenadne smrti.

Mnogi mladi roditelji nikada nisu čuli da postoji takav sindrom.

“Sindrom iznenadne smrti odojčadi pogađa djecu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dječaka, u zimskom periodu, kod djece koja ne doje, kod djece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. mjeseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg djeteta se javlja kod djece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi“, napisala je dr Snežana Rsovac.

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dijete mlađe od godinu dana u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Statistički podaci još pokazuju i da do smrti najčešće dolazi između drugog i četvrtog mjeseca, kao i da je SIDS češći kod dječaka nego kod djevojčica.

Prema statistici na 100.000 živorođene djece od iznenadne smrti premine 38,7 ( podaci centra za kontrolu bolesti CDC).

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svijetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu: respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja tj. spavanja, ugušenja (najčešće kao posljedica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaje srčanog ritma a najčešće poremećaja longQT itd.

Kod starije djece u obzir dolaze i rijetke metaboličke bolesti, kardiomiopatije, poremećaji srčanog ritma.

Prevencija za iznenadnu smrt odojčeta predstavlja niz mjera: spavanje na leđima, dojenje ( djeca koja doje su budnija ), tvrda osnova kreveta, spavanje u sopstvenom krevetu ili kolijevci, ne korištenje prekrivača, ne korištenje cucle, održavanje temperature u prostoriji 18-22C, korištenje bebi alarma.

Prevencija kod starije dece je režim spavanja i ishrane koji podrazumijeva da dijete ne liježe odmah poslije obroka, prijavljivanje pedijatru težeg buđenja i sličnih simptoma koji su nažalost nekada neprepoznatljivi i nespecifični, piše na dr dr Snežana Rsovac.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *